Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Οι 10 ερωτήσεις πριν αγοράσουμε καλλυντικά

Εἰκόνα

1. Το προϊόν προβάλλει κάποιο ισχυρισμό που χτυπάει στο μάτι για ένα “φυσικό συστατικό” ?
π.χ. Προβάλλεται το λάδι Αργκάν (Argania spinosa) ενώ η περιεκτικότητα του σε αυτό μπορεί να είναι μόλις 1% (το καταλαβαίνετε αν βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις του καταλόγου των συστατικών). . Επαληθεύστε τη θέση των φυτικών συστατικών (με λατινική ονομασία) : πρέπει να βρίσκονται στις 4-5 πρώτες θέσεις. Να προσέχετε πάντα όταν ένα φυτικό συστατικό (π.χ. Δασική Πεύκη) προβάλλεται αποκλειστικά και τα υπόλοιπα αποσιωπώνται. Είναι ύποπτο.
2Το προϊόν περιέχει κάποιο ύποπτο συστατικό που δεν έχει καμία σχέση με το σκοπό που εξυπηρετεί ;
Σε πολλές αντιγηραντικές κρέμες βρίσκουμε την ουσία Ethylhexyl methoxycinnamate που είναι αμφιλεγόμενο για την υγεία μας και είναι αντηλιακό φίλτρο μη βιοδιασπώμενο. Εν γένει προσέχετε τα προϊόντα που περιέχουν ουσίες  Ethylhexyl + κάτι.
3. Το προϊόν περιέχει λιπαρές αλκοόλες και/η διαλυτικά ; (Propyl Alcool, butylene Glycol, Alcool denat., Methylpropanediol) .
Οι λιπαρές αλκοόλες και οι συνθετικές πρώτες ύλες, αδρανείς και συχνά ερεθιστικές, προσφέρουν καλή σύσταση στις κρέμες. Δεν είναι δυνατόν αν τις αναφέρουμε όλες αλλά προσοχή όταν διαβάζετε στη σύσταση Alcohol  ή συστατικά που να καταλήγουν σε –ol. Υπάρχουν όμως και αλκοόλες που δεν είναι ενοχλητικές.
4. Το προϊόν περιέχει σιλικόνες ; (Dimethicone, Cyclopentasiloxane)
 Απολύτως συνθετικές, μη βιοδιασπώμενες. Δεν βλάπτει την επιδερμίδα αλλά τον πλανήτη. Καταλήξεις σε -ονη, -ανη.
5Το προϊόν περιέχει ορυκτέλαια ; (Paraffinum liquidum (Mineral Oil), Petrolatum)
 Τα παράγωγα του πετρελαίου έχουν εισβάλλει μαζικά στα καλλυντικά προϊόντα. Προσθέτουν όγκο στις κρέμες αλλά δεν αφήνουν την επιδερμίδα να αναπνέει. Αποφεύγετε προϊόντα που αναφέρουν τις λέξεις : «petrolatum”, “paraffinum”, “cera microcristallina”.
 6.  Το προϊόν περιέχει αιθοξυλιωμένες ουσίες, πλαστικές ή ερεθιστικές ;
Acrylamide /SodiumAcryloydimenthyltaurateCopolymerPolyethylenePEG-2 stearateTetrasodium EDTABHTPhenoxyethanol : στη ζούγκλα των χημικών συντηρητικών ή πρόσθετων είναι δύσκολο να αναγνωρίσει κανείς τους αλήτες. Αποφύγετε PEGPPG EDTA και BHT.
 7.  Το προϊόν περιέχει συνθετικό άρωμα ; Parfum/Fragrance
Fragrances: Δυστυχώς περιέχουν συνθετικά αρώματα ενώ υπάρχουν τόσα φυσικά αρώματα.
8.  Το προϊόν περιέχει χρωματικές ;
π.χ. CI 19140, δυστυχώς είναι αδύνατο να ξεχωρίσουμε ένα φυσικό άρωμα από ένα συνθετικό αν αναφέρεται μόνο με την ένδειξη CI + νούμερο.
9.  Το προϊόν περιέχει parabens ; (Methylparabens).
Parabens
  : χημικό συντηρητικό που θεωρείται τοξικό.
10. Σας φαίνεται υπερβολικά ακριβό;
89 ευρώ για ένα προϊόν 50 ml που περιέχει νερό και αδρανή χημικά συστατικά είναι κάτι περισσότερο από ακριβά. Ακόμη και για ένα προϊόν 100% ΒΙΟ των 50 ml δεν πρέπει ποτέ να ξεπερνάει το 60 ευρώ (λιανική τιμή με ΦΠΑ) ! Πέρα από αυτό πληρώνετε μάρκετινγκ.

Πηγή : http://aromatotherapeia.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: