Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Πόσο ασφαλείς είναι οι οδοντόκρεμες?

 Όταν καθαρίζεις τα δόντια σου, δε χρειάζεται να το κάνεις με ένα κοκτέιλ από συνθετικές χρωστικές και γλυκαντικές ουσίες, βλαβερά συντηρητικά, χημικά αντιμικροβιακά, αφριστικά και άλλα διάφορα που περιέχουν οι οδοντόπαστες. Προτιμότερο να διαλέξεις μια όσο το δυνατόν πιο φυσική οδοντόκρεμα, η οποία να έχει ως βάση φυτικά, υγιεινά συστατικά, όπως αιθέρια έλαια μέντας, μαστίχας, γλυκάνισου, μύρου, καλέντουλας, τσαγιόδεντρου, καθώς και φυσικό αλάτι ή μαγειρική σόδα, που είναι ασφαλή και καταπολεμούν τα βακτήρια. Για να ξεχωρίσεις την κατάλληλη οδοντόκρεμα, διάβασε προσεκτικά τη σύνθεση του προϊόντος και φρόντισε να αποφύγεις όσες περιέχουν:

  • Τοξικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό των δοντιών και την παραγωγή αφρού, όπως το λαουρυλοθειικό νάτριο (Sodium Lauryl Sulphate – SLS). Όπως και άλλα παρόμοια χημικά, όταν έρχεται σε επαφή με τους μαλακούς ιστούς του στόματος και των ούλων, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό ή μακροχρόνιες βλάβες.
  • Διάφορα Parabens: Είναι συντηρητικά που εμποδίζουν την ανάπτυξη των βακτηρίων, αλλά έχουν ενοχοποιηθεί για πρόκληση ορμονικών διαταραχών, επειδή ενεργούν μέσα στον οργανισμό όπως τα οιστρογόνα.
  • Triclosan: Είναι ένας αντιβακτηριακός παράγοντας, ο οποίος – σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) – έχει εγείρει βάσιμες ανησυχίες ότι προκαλεί διαταραχές στο ενδοκρινικό σύστημα και ότι συμβάλλει στη δημιουργία βακτηρίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά.
  • Χημικές χρωστικές ουσίες, που δίνουν στην οδοντόκρεμα μια ελκυστική π.χ. τιρκουάζ απόχρωση, όπως οι FD&C Blue 1, FD&C Green 3, Yellow 5 and 6, οι οποίες είναι ύποπτες για καρκινογένεση και πρόκληση υπερκινητικότητας στα παιδιά.
  • Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες όπως η σακχαρίνη (Ε954). Η χρήση της ήταν απαγορευμένη επί 30 χρόνια στον Καναδά (και σε άλλες χώρες), γιατί θεωρούνταν τοξική και καρκινογόνα ουσία.
  • Φθόριο (fluoride): Η ωφέλεια από τη χρήση του στις οδοντόκρεμες είναι αμφιλεγόμενη. Έχουν παρατηρηθεί αλλοιώσεις στα δόντια κυρίως παιδιών 1-8 ετών λόγω υπερβολικής έκθεσης στο φθόριο (υπερφθορίωση), το οποίο άλλωστε υπάρχει και στο πόσιμο νερό.
Ακόμα και αν η οδοντόκρεμα έχει την ένδειξη «βιολογική» ή «οργανική», μην την αγοράσεις με κλειστά μάτια. Διάβασε τα συστατικά της, γιατί ορισμένες από αυτές εξακολουθούν να περιέχουν έως και 30% συνθετικά υλικά.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: