Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Γκουαρανά : ο σύμμαχος στις απαιτητικές περιόδους

Μετά από μια συζήτηση με μια φίλη σήμερα το πρωί η οποία δουλεύει στον τουρισμό σε συνθήκες παράνοιας θυμήθηκα αυτό το βότανο. Το γκουαρανά θεωρείται πως έχει 10 φορές πιο διεγερτική δράση στο νευρικό σύστημα από τον καφέ. Άτομα που θέλουν να ανταπεξέλθουν σε συνθήκες με ελάχιστο ύπνο ή σωματική αντοχή το αγαπούν ως θεότητα. Βέβαια η χρήση του πρέπει να είναι προσεκτική, ιδιαίτερα σε άτομα με καρδιαγγειακά θέματα, μεγάλης ηλικίας και άλλες ομάδες ευαίσθητων ατόμων, όπως επίσης δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως πανάκεια για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο, βρήκαι και το παρακάτω άρθρο:

"Το γκουαρανά μας ήρθε από τη βραζιλιάνικη φυλή των Γκουαρανί του Αμαζονίου και μπήκε στο ποτήρι μας. Το γκουαρανά (ή βραζιλιάνικο κακάο) προστέθηκε σε ενεργειακά αναψυκτικά τόνωσης και σε ροφήματα αδυνατίσματος με σκοπό να αυξήσει τις αθλητικές επιδόσεις, να μειώσει την πνευματική και σωματική κόπωση και να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Ποιο είναι το δυνατό του σημείο; Περιέχει υψηλή δόση καφεΐνης, 2-3 φορές περισσότερη από τον καφέ. Αυτό σημαίνει ότι θέλει προσοχή στη χρήση του, γιατί κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά στην καφεΐνη.

Θρυλικό διεγερτικό
Οι βραζιλιάνικοι θρύλοι αποδίδουν στο θαμνώδες φυτό του γκουαρανά μαγικές ιδιότητες εικάζοντας ότι φύτρωσε μέσα από τα μάτια ενός θεϊκού παιδιού, που σκοτώθηκε από ένα ερπετό. Οι καρποί των σπόρων του (μοιάζουν με βολβό ματιού με μαύρη κόρη) χρησιμοποιούνται από τους ιθαγενείς για την παρασκευή διεγερτικού ποτού, που καταναλώνεται ακόμα και σήμερα ως φάρμακο. Αφότου διαδόθηκε στον υπόλοιπο κόσμο, άλλοι το καταναλώνουν ως διουρητικό, άλλοι για να ενισχύσουν την ερωτική τους επιθυμία, να αυξήσουν την αρτηριακή τους πίεση, να διώξουν τα περιττά κιλά, να σταματήσουν την αυξημένη όρεξή τους για φαγητό, να θεραπεύσουν το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, να δυναμώσουν σε περίοδο ανάρρωσης ή απλώς για να φορτίσουν τις μπαταρίες τους και να αυξήσουν την αντοχή τους. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι περιέχει πολλές φυτοχημικές ουσίες που αναζωογονούν, διεγείρουν και τονώνουν το νευρικό και μυϊκό σύστημα, αυξάνουν την έκκριση αδρεναλίνης και μάχονται την οξείδωση. Όμως η συστηματική κατανάλωσή του είναι ασφαλής για όλους; Ή μήπως, όπως όλα τα φυτά και βότανα, θα πρέπει να δοκιμάζεται πολύ προσεκτικά;

Υπερ-καφεΐνούχο
Η καφεΐνη, ως γνωστόν, διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα, την καρδιά και τους μυς. Σύμφωνα με ερευνητές του πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας και του τμήματος Επείγουσας Ιατρικής του νοσοκομείου Fremantle, καθώς και άλλους ειδικούς, όταν το γκουαρανά καταναλώνεται σε υψηλές δόσεις ή μακροπρόθεσμα ενδέχεται να έχει σημαντικές παρενέργειες. Αυτό που θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη από όσους το καταναλώνουν τακτικά είναι η τυχόν ευαισθησία τους στην καφεΐνη, η καπνιστική τους συμπεριφορά, η ηλικία τους και το ιατρικό ιστορικό τους (π.χ. αν πάσχουν από καρδιοπάθεια ή διαβήτη ή βρίσκονται – οι γυναίκες – σε εγκυμοσύνη).

Παρενέργειες
Σαφώς οι παρενέργειες εξαρτώνται από τη δόση και τον οργανισμό. Σε τυπικές δόσεις το γκουαρανά ενδέχεται να προκαλέσει αϋπνία, νευρικότητα, ανησυχία, αύξηση του καρδιακού παλμού και της αρτηριακής πίεσης, γρήγορη αναπνοή, τρέμουλο, αυξημένη διούρηση, όπως επίσης να ερεθίσει το στομάχι, να φέρει ναυτία και εμετό. Σε μεγάλες δόσεις μπορεί να γίνει αίτιο πονοκεφάλου, να χειροτερέψει το άγχος και να δημιουργήσει ζάλη, βούισμα στα αυτιά, δυσκολία στην αναπνοή, πόνο κατά την ούρηση, κράμπες στο στομάχι και ταχυαρρυθμίες.

Χρειάζεται προσοχή:
• Σε μεγάλη ποσότητα το γκουαρανά μπορεί να επιδεινώσει τη διάρροια και τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου.
• Οι διαβητικοί θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι το γκουαρανά ενδέχεται να επηρεάσει τον έλεγχο του σακχάρου.
• Οι υπερτασικοί μπορεί να δουν την πίεσή τους να ανεβαίνει, ιδιαίτερα αν δεν είναι τακτικοί πότες καφεϊνούχων ροφημάτων.
• Η καφεΐνη του γκουαρανά αυξάνει την ενδοφθάλμια πίεση, άρα όσοι πάσχουν από γλαύκωμα θα πρέπει να προσέχουν περισσότερο. Η άνοδος της πίεσης εμφανίζεται μέσα σε 30 λεπτά και διαρκεί για τουλάχιστον 90 λεπτά μετά την κατανάλωση ενός καφεϊνούχου ποτού.
• Όσοι /ες έχουν οστεοπόρωση θα πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους, γιατί η καφεΐνη σε μεγάλες δόσεις μπορεί να μειώσει το ασβέστιο των οστών.
• Όσοι έχουν αιμορραγικές διαταραχές, ασθένειες των νεφρών και υπερθυρεοειδισμό, θα πρέπει επίσης να καταναλώνουν την ουσία αυτή με μέτρο.
• Το ίδιο ισχύει για όσους παρουσιάζουν διατροφικές αλλεργίες.
• Σε περίπτωση εγκυμοσύνης ή θηλασμού επιβάλλεται λελογισμένη χρήση, διότι η καφεΐνη περνάει στο μητρικό γάλα. Επίσης δεν είναι σκόπιμη η κατανάλωση μέσα στην ίδια ημέρα και άλλων πηγών καφεΐνης (καφές, κόλα).
• Όσοι/ες πίνουν τακτικά γκουαρανά, ενδέχεται να εμφανίσουν συμπτώματα στέρησης, αν μειώσουν τη συνηθισμένη ποσότητα.
Οι ακατάλληλοι συνδυασμοί
• Αλκοόλ: Μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα, πονοκέφαλο και ταχυκαρδία, επειδή το αλκοόλ μειώνει την ταχύτητα μεταβολισμού της καφεΐνης.
• Ορισμένα φάρμακα (π.χ. για το άσθμα, την κατάθλιψη, τον διαβήτη και τις καρδιοπάθειες, αντιπηκτικά, αντιβιοτικά, αντισυλληπτικά και χάπια οιστρογόνων), γιατί καθυστερούν επίσης τη διάσπαση της καφεΐνης από τον οργανισμό προκαλώντας ίδια αποτελέσματα με το αλκοόλ: αυξημένη νευρικότητα, πονοκέφαλο και ταχυκαρδία.
• Διεγερτικές ουσίες, όπως αμφεταμίνες, το φυτικό συστατικό εφεδρίνη (δρα σαν τις αμφεταμίνες και ενίοτε συνυπάρχει με το γκουαρανά) και νικοτίνη. Μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα, όπως ταχυκαρδία, υψηλή αρτηριακή πίεση και σοβαρές καρδιακές παθήσεις."

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: