Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Το επεξεργασμένο κρέας χαρακτηρίστηκε πολύ επικίνδυνο για κατανάλωση. Ενημερωθείτε!

 Το World Cancer Research Fund ολοκλήρωσε πρόσφατα μια λεπτομερή επισκόπηση 7.000 κλινικών μελετών που καλύπτουν συνδέσεις μεταξύ διατροφής και καρκίνου. Μετά την ολοκλήρωση, είναι προφανές ότι τα επεξεργασμένα κρέατα είναι επικίνδυνα για την ανθρώπινη κατανάλωση και οι καταναλωτές θα πρέπει να σταματήσουν να αγοράζουν και να τρώνε επεξεργασμένα κρέατα.

Τι είναι επεξεργασμένα κρέατα; 
Επεξεργασμένα κρέατα περιλαμβάνουν το μπέικον, τα λουκάνικα, τα χοτ ντογκ, τα σάντουιτς με κρέας, συσκευασμένο ζαμπόν, πεπερόνι, σαλάμι και σχεδόν όλα τα κρέατα που βρέθηκαν σε έτοιμα κατεψυγμένα γεύματα. Τα επεξεργασμένα κρέατα κατασκευάζονται συνήθως με ένα καρκινογόνο (συνδεμενο βάσει μελετών με εν δυνάμει πρόκληση καρκίνου), συστατικό που είναι γνωστό ως νιτρικό νάτριο. Το νιτρικό νάτριο χρησιμοποιείται κυρίως ως σταθεροποιητής χρώματος από τις εταιρείες με βάση το κρέας για να κάνει το συσκευασμένο κρέας να δείχνει λαμπερό κόκκινο και φρέσκο.  
Το όξινο γλουταμινικό νάτριο προστίθεται επίσης σε τακτική βάση για την ενίσχυση της πικάντικης γεύση. Το νιτρικό νάτριο έχει επίσης συνδεθεί στενά με το σχηματισμό των καρκινογόνων νιτροσαμινών  στο ανθρώπινο σώμα, που οδηγεί σε απότομη αύξηση του κινδύνου καρκίνου για όσους καταναλώνουν τους. Μια μελέτη που ολοκληρώθηκε το 2005 στο πανεπιστήμιο της Χαβάης διαπίστωσε ότι η κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος κατά 67%, ενώ μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 50%. Αυτά είναι τρομακτικά αριθμοί για τα επεξεργασμένα κρέατα που καταναλώνονται σε τακτική βάση.

Το γλουταμινικό νάτριο (MSG) είναι μια δεύτερη επικίνδυνη χημική ουσία που βρίσκεται σχεδόν σε όλα τα μεταποιημένα προϊόντα με βάση το κρέας. Το MSG είναι μια επικίνδυνη εξιτοτοξίνη που συνδέεται με νευρολογικές διαταραχές, όπως ημικρανίες, αλτσχάιμερ, απώλεια του ελέγχου της όρεξης, της παχυσαρκίας και πολλές άλλες σοβαρές συνθήκες υγιείας. Οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν MSG για να προσθέσουν μια εθιστική αλμυρή γεύση στα νεκρόγευστα μεταποιημένα προϊόντα με βάση το κρέας.

  •      βοδινό / χοιρινό κρέας σε φέτες
  •      μπέικον
  •      λουκάνικο
  •      πεπερόνι
  •      Χοτ ντογκ
  •      Σάντουιτς
  •      Κατεψυγμένες πίτσες με κρέας
  •      Κονσέρβες σούπας που περιέχουν κρέας
  •      Κατεψυγμένα γεύματα με κρέας
  •      Ραβιόλια ζυμαρικά και τα τρόφιμα με βάση το κρέας
... Και πολλά άλλα προϊόντα με βάση το κρέας

Αν είναι τόσο επικίνδυνο να καταναλώνεται γιατί επιτρέπεται να το πωλείται;

 Δυστυχώς, πλέον τα συμφέροντα της βιομηχανίας τροφίμων κυριαρχούν σήμερα τις δράσεις των ρυθμιστικών αρχών της κυβέρνησης. Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, για παράδειγμα προσπάθησε να απαγορεύσει νιτρικό νάτριο στα τέλη της δεκαετίας του 1970, αλλά είχαν παρακαμφθεί από τη βιομηχανία κρέατος επιμένοντας ότι η χημική ουσία ήταν «ασφαλής». Σήμερα, οι εταιρείες τροφίμων και της γεωργίας κατέχουν τεράστια επιρροή στη βιομηχανία τροφίμων και ως εκ τούτου οι καταναλωτές έχουν μικρή προστασία από τις επικίνδυνες χημικές ουσίες που προστίθενται σκόπιμα στα τρόφιμα, τα φάρμακα και τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας.

Για να αποφύγετε τους κινδύνους από επεξεργασμένα κρέατα:
  •      Πάντα να διαβάζετε τις ετικέτες συστατικών
  •      Μην αγοράζετε τίποτα γίνεται με νιτρικό νάτριο ή MSG
  •      Αποφεύγετε να τρώτε κόκκινα κρέατα που διατίθενται από εστιατόρια, σχολεία, νοσοκομεία, ξενοδοχεία ή άλλα ιδρύματα χωρίς να ρωτήσετε λεπτομέρειες
  •      Να τρώτε περισσότερα φρέσκα προϊόντα και να αγοράζετε μόνο τα νωπά κρέατα
  •      Αποφύγετε τα επεξεργασμένα κρέατα όσο το δυνατόν
  •      Διαδώστε τη λέξη και να λένε στους άλλους για τους κινδύνους του νιτρικού νατρίου και MSG

Η βιταμίνη C βρίσκεται φυσικά σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στην πρόληψη του σχηματισμού καρκινογόνων νιτροζαμινών, προστατεύοντάς σας από τις καταστροφικές επιπτώσεις στην υγεία των επεξεργασμένα κρέατα. Η καλύτερη άμυνα είναι φυσικά να αποφεύγονται τα επεξεργασμένα κρέατα γενικά.



Δεν υπάρχουν σχόλια: