Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Ενεργοποιήστε το μεταβολισμό σας

Το παράξενο σχετικά με το μεταβολισμό είναι ότι δεν υπάρχει σαν οντότητα. Ρωτήστε οποιονδήποτε τι κάνει ο μεταβολισμός του και βάζω στοίχημα ότι πιθανόν να αραδιάσει κάτι σχετικά με το ότι είναι το ενεργειακό μας σπίτι που καίει θερμίδες και μας βοηθά να χάνουμε βάρος.

Ωστόσο ρωτήστε πού είναι και θα γίνουν πιο αμφίλογοι. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπάρχει κανένα μεγάλο όργανο, μόνο πλήθος μικροσκοπικών χημικών αντιδράσεων που συμβαίνουν συνεχώς σε κάθε κύτταρο στο σώμα μας. Αυτό το κάνει πιο μυστηριώδη, παρεξηγημένο και επίσης δυσκολότερο να διορθωθεί. Έτσι έχει γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος για θέματα υγείας όπως η χρόνια κόπωση και η παχυσαρκία.

Ναι, κάποιοι άνθρωποι όντως έχουν γενετικά καλύτερο μεταβολισμό που φαινομενικά τους δίνει ατέλειωτη ενέργεια αλλά η παχυσαρκία δεν τον κάνει βραδύτερο. Μπορούμε ακόμα να είμαστε κύριοι του μεταβολισμού μας. Απλά, το πόσο καλά φαίνεστε μετά, επηρεάζει το πόσο καλά δουλεύει για εσάς!

Ήρωες & κακοποιοί
Αυτές οι τροφές μπορούν να βοηθήσουν είτε ωθώντας είτε εξαντλώντας τον μεταβολισμό σας, οπότε σιγουρευτείτε ότι διαλέγετε με προσοχή!

Ενισχύουν τον μεταβολισμό
Έλαιο λιναρόσπορου και ιχθυέλαιο – περιέχουν ωμέγα 3 που είναι ένας πραγματικός μεταβολικός πολύ-διεγέρτης
Άπαχο κρέας – πρωτεΐνη για το χτίσιμο κυττάρων και βιταμίνες Β για ενεργειακή ενίσχυση
Χρωματιστά λαχανικά – αντιοξειδωτικά που επιδιορθώνουν το οξειδωτικό στρες
Σπόροι και ξηροί καρποί – μία συμπαγής μορφή πλούσιων θρεπτικών συστατικών

Εξαντλούν τον μεταβολισμό
Ραφιναρισμένη ζάχαρη – πηγαίνει απευθείας στη ροή του αίματος και θέτει σε αταξία το μεταβολισμό
Επεξεργασμένες τροφές – γενικά λιγότερα θρεπτικά συστατικά και περισσότερα απόβλητα
Ραφιναρισμένοι υδρογονάνθρακες – Γεμάτοι θερμίδες και με ελάχιστα θρεπτικά συστατικά
Αλκοόλ – υπερδιεγείρει και έχει αντι-θρεπτικές ιδιότητες

Το παιχνίδι των δύο μισών
Ο μεταβολισμός χωρίζεται σε δύο σαφείς διαδικασίες. Ο αναβολισμός είναι ο εποικοδομητικός (δημιουργικός) μεταβολισμός που δημιουργεί, επιδιορθώνει, θεραπεύει και αποθηκεύει. Από την άλλη, ο καταβολισμός αποτελείται από καταστρεπτικές διαδικασίες που διασπούν τα θρεπτικά συστατικά απελευθερώνοντας ενέργεια. Αυτή η οξείδωση παράγει προϊόντα απόβλητων που εξαντλούν την ενέργεια αλλά παράλληλα αυτή η διαδικασία μείωσης εμφανίζεται να την ενισχύει εκ νέου. Αυτή η συνδυαζόμενη αντίδραση δίνει τη δυνατότητα στο μεταβολισμό μας να παραμένει σε υγιή ισορροπία ή σε ομοιόσταση. Αυτή η οξειδoαναγωγική αρμονία συνήθως διαταράσσεται μόνο όταν συμβαίνουν ανισορροπίες μεταξύ υπερβολικών αποβλήτων και ανεπαρκούς ενέργειας.

Ζωντανέψτε και χάστε κιλά
Ο μεταβολικός σας δείκτης μετρά τις θερμίδες που χρησιμοποιεί ο αναβολικός σας μεταβολισμός για να λειτουργεί. Αν όλα είναι καλά θα έχετε ενέργεια να ξοδεύετε έτσι φυσικά θα νιώθετε πιο ενεργητικοί. Ωστόσο κάποια προβλήματα υγείας ή διατροφικές ανισορροπίες μπορούν να δημιουργήσουν ενεργειακές ελλείψεις που σας αφήνουν με ένα αίσθημα μειωμένης ενεργητικότητας και έχετε την τάση να αρπάζετε γρήγορες ενεργειακές λύσεις όπως τροφές με ζάχαρη, λιπαρές ή αλατισμένες τροφές. Αυτό φαίνεται σαν ο μεταβολισμός σας να είναι αργός αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για την προσπάθεια του σώματος να διαχειριστεί τους ανεπαρκείς θρεπτικούς πόρους.

Βασικά, αν θέλετε να μεγιστοποιήσετε τον μεταβολισμό σας χρειάζεται να ξέρετε τι τον παρακινεί. Πρώτα, πρέπει να ενστερνιστείτε την οξείδωση και την ενέργεια που μας δίνει. Οι περισσότεροι από εμάς δεν θέλουν να αποθηκεύουν λίπος, θέλουμε να βλέπουμε αυτές τις θερμίδες να καίγονται έτσι πρέπει να δεχτούμε τα υποπροϊόντα του. Έτσι, για να διατηρούμε αρμονικό το μεταβολισμό μας πρέπει να ενθαρρύνουμε τον καταβολισμό ενώ θα θρέφουμε τον αναβολισμό μας. Ακούγεται πολύπλοκο αλλά οι ανάγκες του μεταβολισμού σας είναι στην πραγματικότητα πολύ απλές. Ακολουθούν κάποιες συμβουλές για το πώς να το κάνετε:

10 τρόποι για να ενισχύσετε τον μεταβολισμό σας
  1. Βγάλτε ό,τι βάλατε. Συγκεκριμένες τροφές (για παράδειγμα κολοκυθόσποροι και ντόνατς) ίσως έχουν ακριβώς την ίδια θερμιδική αξία αλλά έχουν τεράστια θρεπτική διαφορά. Ο μεταβολισμός σας χρειάζεται λίγα απόβλητα και πολλά θρεπτικά συστατικά οπότε κάντε κάθε θερμίδα μεταβολικά σημαντική τρώγοντας τροφές που είναι φυσικά πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά.
  2. Σταθεροποιήστε το σάκχαρο του αίματος. Οι άδειες θερμίδες από τροφές πλούσιες σε ραφιναρισμένους υδρογονάνθρακες με ελάχιστα άλλα θρεπτικά συστατικά μπορούν να αποσταθεροποιήσουν τον μεταβολισμό σας μεταβάλλοντας την οξειδοαναγωγική σας κατάσταση. Πλούσιες θρεπτικά τροφές όπως τα λαχανικά, οι καρποί, τα ψάρια και οι σπόροι είναι θρεπτικά καλύτερες στο να διατηρούν μία υγιή ισορροπία.
  3. Βάλτε χρώμα στο πιάτο σας. Τροφές με έντονα διαφορετικά χρώματα όπως καρότα, παντζάρια και μπανάνες περιέχουν θρεπτικά συστατικά και είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά που προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες. Προσπαθήστε τουλάχιστον το ένα τρίτο του πιάτου σας να περιέχει χρωματιστά λαχανικά, ή τουλάχιστον το μισό, προκειμένου να χάσετε βάρος.
  4. Αποφύγετε τις υπερβολές. Διατροφικά δεν λειτουργεί η απομόνωση ή η υπερβολή, οπότε ξεχάστε τις καλές και κακές τροφές και ψάξτε για την ισορροπία. Ένα καλό παράδειγμα είναι το μπρόκολο, μία πολύ υγιεινή τροφή, αν όμως δεν τρώτε τίποτα άλλο παρά μόνο αυτό, μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του θυρεοειδούς να ρυθμίζει το μεταβολισμό σας.
  5. Χρησιμοποίηστε τον ή χάστε τον. Ίσως ακούγεται πολύ οικείο, αλλά ο μεταβολισμός σας χρειάζεται ενθάρρυνση για να είναι ενεργός. Αν κάνετε καθιστική ζωή ο μεταβολισμός σας θα ταιριάξει παθητικά με αυτή. Ενεργοποιήστε τον και θα αποκτήσει μεγάλη ενεργητικότητα.
  6. Τρώτε τα ουσιώδη. Τα απαραίτητα αμινοξέα και λιπαρά οξέα, οι πρωτεΐνες και τα καλά λιπαρά, βοηθούν τον αναβολικό μεταβολισμό και παρέχουν οξειδωτική προστασία. Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι μία πολύ καλή πηγή των παραπάνω συστατικών, ειδικά αν είστε χορτοφάγοι.
  7. Προσέχετε τι πίνετε. Ο μεταβολισμός σας βλέπει το αλκοόλ ως μία τοξίνη πλούσια σε σάκχαρα χωρίς θρεπτική αξία. Παρομοίως, αποφύγετε τα ανθρακούχα ποτά και την υπερβολική καφεΐνη. Ίσως σας δίνουν μία εσωτερική ώθηση αλλά μακροχρόνια θα μπορούσε να σας επιβραδύνει.
  8. Η φύση ξέρει καλύτερα. Τα χημικά έχουν επίσης τοξική επίδραση, οπότε ψάξτε για φυσικές τροφές και προϊόντα. Κρατήστε το μεταβολισμός σας καθαρό και θα έχετε περισσότερη ενέργεια και θα αισθάνεστε καλύτερα.
  9. Τρώτε καλά. Οι δίαιτες που είναι χαμηλές σε θερμίδες δεν λειτουργούν μακροχρόνια γιατί δεν δίνουν την ενέργεια που χρειάζεστε. Οι θερμίδες είναι μονάδες ενέργειας. Αν ανακαλύψετε ότι τρώγοντας περισσότερο σημαίνει λιγότερη ενέργεια, κοιτάξτε το είδος των θερμίδων που καταναλώνετε και τα πιθανά εμπόδια που μπλοκάρουν την παραγωγή ενέργειάς σας.
  10. Διασκεδάστε. Η διάδοση της ευχαρίστησης είναι ο μεγαλύτερος ενισχυτής ενέργειας. Ξεχάστε το αίσθημα ενοχής που διασκεδάζετε, κάντε το προτεραιότητα. Χαρείτε το και δείτε πόσο περισσότερη ενέργεια θα νιώθετε.

Αυτό το ξέρατε;
  • Oι άντρες καίνε περισσότερες θερμίδες από τις γυναίκες: φτιάξετε περισσότερους μύες και θα τους μοιάσετε
  • Ο μεταβολισμός μας πέφτει περίπου πέντε τοις εκατό μετά τα 40 – ώρα για midlife makeover!
  • Μεγαλύτερο βάρος κάνει το μεταβολισμός σας γρηγορότερο! Γι’ αυτό η αρχική απώλεια βάρους είναι μεγαλύτερη.
  • Η προπόνηση με βάρη είναι το καλύτερο ενισχυτικό του μεταβολισμού. Χτίζει μύες, αυξάνοντας το μεταβολικό δείκτη.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: