Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Aloe Vera : Μύθοι και αλήθειες

Υπάρχουν πάνω από 250 είδη αλόης στον κόσμο, οι περισσότερες εμφανίζονται στην Αφρική.

Η αλόη βέρα, είναι ένα φυτό με σχετικά εύκολη καλλιέργεια, που δεν απαιτεί μεγάλη φροντίδα, και ταιριάζει σε πολλά χώματα. Είναι ημί-τροπικό φυτόκαι θα αντέξει σε εξωτερικό χώρο μόνο εάν εξασφαλίσετε ότι δε θα παγώσει το χειμώνα. Το γεγονός ότι αποτελείται από 95% νερό την κάνει ευάλωτη στο ψύχος. Σε ένα θερμό κλίμα σαν της χώρας μας, θα ήταν καλό να φυτευτεί σε μέρος που το βλέπει ο ήλιος.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της αλόης βέρας είναι γνωστές από την αρχαιότητα και έχουν καταγραφεί από την βιβλική εποχή. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία αρκετών παθήσεων, ως αλοιφή για εγκαύματα, κοψίματα και εξανθήματα αλλά και ως συστατικό σε διάφορα παρασκευάσματα ομορφιάς. Ο χυμός της αλόης είναι ένα παχύρευστο τζελ, το οποίο έχει θρεπτικές ιδιότητες και τρέφει το δέρμα.

Συγκεκριμένα η αλόη περιέχει περισσότερα από 150 συστατικά όπως λιγνίτη, σαπωνίνες, βιταμίνες, ασβέστιο, μεταλλικά στοιχεία (σίδηρο, χαλκό, ψευδάργυρο) αμινοξέα, ένζυμα, στερόλες, λεκτίνες, πολυσακχαρίτες και βιταμίνες Α,C και Ε

Η Αλόη Βέρα είναι σε όλα τα στόματα και σε όλα τα περιοδικά εδώ και πολλά χρόνια!

Τελικά τι είναι η Αλόη Βέρα; Το φυτό ονομάζεται aloe barbadensis Miller και από αυτό παραλαμβάνονται ο “χυμός” (suc) για να παραχθεί  ο χυμός αλόη βέρα και το τζελ αλόη βέρα.

ALOE VERA για ενυδάτωση;

Ναι και όχι. Όπως γνωρίζετε μόνο τα λιπαρά στοιχεία ενυδατώνουν πραγματικά εμποδίζοντας το νερό να εξατμιστεί.

Η αλόη βέρα σε τζελ είναι υδάτινο στοιχείο. Πρέπει να ξέρουμε επίσης ότι η αλόη βέρα δεν διεισδύει την επιδερμίδα. Ούτε ενυδατώνει πραγματικά. Όταν την βάζουμε στην επιδερμίδα το μεγαλύτερο μέρος εξατμίζεται. Γι αυτό όταν την επαλείφετε στο πρόσωπο αισθάνεστε το φίλμ που «τραβάει».

Αφού εξατμιστεί το νερό μένουν μόνο τα πολύτιμα συστατικά του τζελ (υδρογονάνθρακες μεταξύ άλλων) που διαποτίζουν το δέρμα και εξασκούν την δροσιστική και καταπραϋντική τους δράση. Τα συστατικά αυτά συγκρατούν και λίγο νερό στην επιφάνεια αλλά πρόκειται για πολύ επιφανειακή και προσωρινή ενυδάτωση.

Ποια αλόηΠρέπει να διαχωρίσουμε το χυμό, το καλλυντικό  τζελ και αυτό που ονομάζω suc (χυμός) που είναι στη πραγματικότητα τζελ :

- χυμός αλόη βέρα : καθαρός ή μη, είναι υγρός και αρκετοί τον πίνουν για να διευκολύνουν τη χώνεψη. Χρησιμοποιείται και για καλλυντικά αλλά είναι πραγματικά υγρός.

- καλλυντικό τζελ αλόη βέρα : Υπάρχουν δύο τύποι ! Με και χωρίς νερό. Τις περισσότερες φορές το τζελ που κυκλοφορεί στο εμπόριο αποτελείται από νερό, suc αλόη βέρα, γόμμα ξανθάνη και ένα συντηρητικό. Μπορεί να είναι πιστοποιημένο BIO ή όχι. Μερικές φορές βρίσκουμε αλόη πολύ καλής ποιότητας που δεν περιέχει νερό, μόνο το suc με τη γόμμα ξανθάνη που δίνει πυκνόρρευστη υφή.

- suc αλόη βέρα : είναι ο χυμός που βγαίνει από το φυτό και μοιάζει με τζελ.

Ενημερωτικά: το φύλλο αλόη βέρα περιέχει δεκάδες θρεπτικά συστατικά και αναρίθμητες μοριακές ενώσεις αλλά κυρίως 20 διαφορετικά μέταλλα, 18 αμινοξέα και 12 βιταμίνες.

Είναι ένα υπέροχο συστατικό για όλες τις συνταγές καλλυντικών.

-  για να φτιάξουμε μια κρέμα, μια καλή αλόη βέρα (καθαρή ή με νερό και συντηρητικά) δίνει μια όμορφη παχουλή, κρεμώδη υφή και εξασφαλίζει αίσθηση δροσιάς.

- σε ελαιώδες τζελ, προσθέτουμε πολύ απλά λίγο φυτικό λάδι στο τζελ αλόη βέρα (καθαρή ή με νερό και συντηρητικά). Φτιάχνουμε έτσι ένα όχι πολύ λιπαρό που κολλάει, ιδανικό για τη θεραπεία ακμής

- σε λοσιόν ντεμακιγιάζ : για καθαρισμό προσώπου ευαίσθητης επιδερμίδας.

- σε ένα αποσμητικό roll-on : για βάση συνταγής με λίγο άργιλο ή διττανθρακικό νάτριο ( μαγειρική σόδα).

Αν μένετε σε ηλιόλουστη περιοχή ή πάτε διακοπές σε τροπική χώρα μη ξεχνάτε να  προστατεύετε τα μαλλιά σας από τον ήλιο (κυρίως τα μακριά ξανθά ή καστανά μαλλιά, εύθρυπτα μαλλιά, κατσαρά μαλλιά).

Αλόη βέρα στις συνταγές σας.

Προστατευτικό βάλσαμο για τα μαλλιά το καλοκαίρι για 50 ml περίπου.

Ανακατέψτε στον πάτο μιας μικρής πλαστικής φιάλης ή ενός φιαλιδίου από γυαλί ή πλαστικά.

1 κουταλάκι του γλυκού τζελ αλόη βέρα, 

1 κουταλάκι του γλυκού λάδι χοχόμπα, uillère à café d’huile de jojoba,    
1 πρέζα μαγειρική σόδα, 
4 σταγόνες αιθερίου ελαίου της επιλογής σας (υλάνγκ υλάνγκ, δενδρολίβανο, λεβάντα, γεράνι… εκτός από εσπεριδοειδή και κανέλα), 
5 κουταλιές της σούπας  ανθόνερο κατάλληλο για τον τύπο των μαλλιών σας (χαμομήλι για ξανθά μαλλιά, δενδρολίβανο ή γεράνι για οποιοδήποτε άλλο τύπο μαλλιών).

Ανακινείστε δυνατά το κλειστό μπουκάλι και μεταγγίστε το μείγμα σε ένα ωραίο φιαλίδιο σπρέι..

Ανακινείστε πριν από κάθε χρήση. Ψεκάστε σε όλα τα μαλλιά. 

Προστατεύει τα μαλλιά από : υπεριώδεις ακτίνες, αέρα ή νερό. Διατηρείται περίπου 3 εβδομάδες προφυλαγμένο από το φως του ήλιου, σε θερμοκρασία δωματίου.

Πηγή 1
Πηγή 2

Δεν υπάρχουν σχόλια: