Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Πως φτιάχνω παραδοσιακή κηραλοιφή

Έχοντας κατα νου μια σειρά από "how to" άρθρα, θα ξεκινήσω με τη διαδικασία παρασκευής παραδοσιακής θεραπευτικής κηραλοιφής βήμα βήμα.
Έφτιαξα χθες την καινούργια μου παρτίδα ενσωματώνοντας πρόπολη για 1η φορά και ενθουσιάστηκα τόσο που θέλησα να μοιραστώ τη χαρά μου με όσους έχουν το μεράκι να κάνουν κάτι τόσο απλό και όμορφο στο σπίτι.

Πάμε στη διαδικασία βήμα βήμα!


1ο βήμα, έτριψα ψιλή την πρόπολη την οποία είχα βάλει στην κατάψυξη να σκληρύνει, καθώς είναι κολλώδης και δύσκολη στην όποια επεξεργασία της. 


2ο βήμα έτριψα το φυσικό κεράκι μέλισσας που φροντίζω να προμηθεύομαι κατευθείαν από μελισσοκόμο για να διασφαλίζω ότι έχει διατηρήσει όλες τις θεραπευτικές του ουσίες.

Η αναλογία του κεριού είναι 1 μέρος προς 5 μέρη λαδιού. 
Πχ στα 100 γρ λάδι τρίβουμε και προσθέτουμε 20 γρ κερί. Αν θέλουμε πιο λεπτόρευστη την υφή της κρέμας μας, μπορούν να είναι και 15. 




3ο βήμα, ζύγισα το λάδι που θα χρησιμοποιήσω, το οποίο είναι μίγμα από βαλσαμόλαδο ικαρίας, λάδι καλέντουλας και λάδι χαμομηλιού δικά μου, εκχυλισμένα σε βιολογικό λαδάκι ελιάς που επίσης προμηθεύομαι από μικροπαραγωγό. Τα προσέθεσα στο θερμοανθεκτικό μου σκεύος αφoύ το αποστείρωσα. Η αποστείρωση γίνεται πριν ξεκινήσει η διαδικασία, πλένοντας καλά το σκεύος και βάζοντάς το στο φούρνο, στους 200 βαθμούς για 20 τουλάχιστον λεπτά. 


Φροντίζουμε τα χεράκια καθ' όλη τη διαδικασία να είναι καθαρά, καθώς και ότι άλλο χρησιμοποιήσουμε για να ανακατεύουμε το μίγμα μας. Στη συνέχεια τοποθετούμε το δοχείο μας σε μπεν μαρί. Δηλαδή, βάζουμε ένα κατσαρολάκι με νερό να σιγοβράζει και εκεί τοποθετούμε το δοχείο μας. Ανακατεύουμε συχνά, ωσότου παρατηρήσουμε το κερί να έχει λιώσει, στην προκειμένη και την πρόπολη.
Όταν έχει ομογενοποιηθεί το μίγμα, το αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να δούμε τα πρώτα σημάδια στερεοποίησης. Μπορούμε να μην το ανακατέψουμε καν, αλλά έτσι θα βγει πιο "κερένιο" το μίγμα μας. 

Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε ωσότου πέσει κάτω από τους 40 βαθμούς το μίγμα μας, όπου εκεί μπορούμε να προσθέσουμε αιθέρια έλαια ή άλλα θερμοευαίσθητα υλικά που δεν θέλουμε να καταστραφούν. Αν θέλουμε, προσθέτουμε και μερικές σταγόνες βιταμίνης Ε η οποία βοηθάει σαν φυσικός συντηρητής τα λάδια να μην ταγκίσουν σύντομα. Επίσης το αιθέριο έλαιο της λεβάντας είναι πολύ καταπραϋντικό σε κάθε δερματική πάθηση.

Παράλληλα, έχουμε αποστειρώσει τα γυάλινα καραμελέ βαζάκια που θα χρησιμοποιήσουμε για να αποθηκεύσουμε την αλοιφούλα μας. Η κηραλοιφή συγκεντρώνει μοναδικές ιδιότητες για πληθώρα δερματικών παθήσεων ή βλαβών. εκζέματα, ξηρότητα, γδαρσίματα, ουλές, σημάδια από τομές, μελανιές, τσιμπήματα, εγκάυματα, φούσκες και πολλά άλλα θεραπεύει θεαματικά γρήγορα και απαλά η κηραλοιφή μας ανάλογα τα συστατικά που περιέχει. Κάθε σπίτι που έχει βρέφος, παιδιά που χτυπάνε συχνά, άτομα σε κατάκλιση πρέπει να έχει ένα τέτοιο φυσικό γιατρικό ευρέως φάσματος. Χρησιμοποιείται και στα χείλη ως βάλσαμο αν έχουν την τάση να ξεφλουδίζουν.

Η κλασσική συνταγή είναι λάδι και μελισσοκέρι αλλά μπορούμε με τα κατάλληλα πρόσθετα συστατικά και εκχυλίσματα να έχουμε ένα πολύ θεραπευτικό μίγμα παράλληλα με τις υπέροχα καταπραϋντικές ιδιότητες του κεριού και του ελαιολάδου.

Για απορίες ή περισσότερες πληροφορίες στείλτε μου μήνυμα στη σελίδα μου στο fb : BaobabTreeHouse ή email στο: fallia_xz@hotmail.com

Γαρυφαλλιά :) 

Δεν υπάρχουν σχόλια: