Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Ενεργός άνθρακας : Πόσα γνωρίζετε?

Ο ενεργοποιημένος άνθρακας είναι η μορφή εκείνη του γνωστού μας άνθρακα που έχει υποστεί επεξεργασία (ενεργοποίηση) ώστε να γίνει πορώδης. Έχει τεράστια εσωτερική επιφάνεια ( 500–1500m2 /g) , κάτι που του προσδίδει εξαιρετικές προσροφητικές ικανότητες. Προέρχεται από τύρφη,  ξύλο, φλοιό καρύδας (coconut carbon), ορυκτό άνθρακα (bituminous coal) κ.α. 
Φαρμακευτικά, οι γιατροί έχουν χρησιμοποιήσει απανθρακωμένα ξύλα για αιώνες για να αφαιρέσουν τα δηλητήρια και τις τοξίνες από το εσωτερικό του σώματος. 

Ένα μικρό γραμμάριο ενεργού άνθρακα έχει επιφάνεια ικανότητα απορρόφησης άνω των 5.000 τετραγωνικών ποδιών, καθιστώντας το ένα υπερ-αποτοξινωτικό για το σώμα. Έχει την μοναδική ικανότητα να αφαιρέσει τις χημικές ουσίες που δεν ανήκουν στο σώμα και να αφήσει τα ευεργετικά θρεπτικά συστατικά άθικτα. Ο ενεργός άνθρακας μπορεί να προσελκύσει και να προσκολλήσει μεγάλες ποσότητες τοξινών, καθιστώντας σήμερα τη θεραπεία, επιλογή, από τα περισσότερα κέντρα δηλητηριάσεων. Στις αρχές της δεκαετίας του 1800, ο παράτολμος Γάλλος, γιατρός Michel Bertrand, αποφάσισε να λάβει 150 φορές τη θανατηφόρο δόση του αρσενικού, αναμιγμένη με κάρβουνο. Ανέφερε μόνο μικρές ενοχλήσεις.
Μερικές δεκαετίες αργότερα, ο Γάλλος φαρμακοποιός Pierre Touéry κατάπιε 10 φορές τη θανατηφόρα δόση στρυχνίνης με 15 γραμμάρια κάρβουνο μπροστά από το σύνολο της Γαλλικής Ακαδημίας, και επέζησε σώος και αβλαβής κατά την κρίση της ιατρικής επιστήμης. 


Χρησιμοποιείται ως αντίδοτο από δηλητήρια όπως πχ. του κροταλία μέχρι κατάλοιπα φαρμάκων χημειοθεραπείας. Το συμπέρασμα είναι ότι πάντοτε στο σπίτι πρέπει να υπάρχει ενεργός άνθρακας.
Δεν είναι δύσκολος στη χορήγηση ακόμη και στα παιδιά.
Αποτελεί την καλύτερη άμεση αντιμετώπιση για τοξικές ή δηλητηριώδεις ουσίες που λαμβάνονται από το στόμα.
Η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου αυτού είναι καλύτερη εάν χορηγηθεί μέσα στην πρώτη ώρα από τη στιγμή της απορρόφησης της νοσηρής ουσίας.


Στη περίπτωση της παρασκευής καλλυντικών, αποτελεί ιδανικό συστατικό για μάσκες προσώπου και wraps. Ο Ενεργός Άνθρακας απορροφά αποτελεσματικά από την επιδερμίδα τις τοξίνες και την καθαρίζει σε βάθος σε περίπτωση που είναι ιδιαίτερα λιπαρή "τραβώντας" το "λάδι" από τους πόρους. Θα βρείτε τον Ενεργό Άνθρακα σε πολλά ακριβά προϊόντα κατά της Ακμής. Μπορεί να συνδυαστεί με κάποιον Άργιλο ή να χρησιμοποιηθεί ως κύριο συστατικό μίας "σπιτικής" μάσκας.

To Charcoal Powder μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε scrubs (προϊόντα απολέπισης) ως "απαλό" συστατικό (mild exfoliant).



Πηγές
sensities.gr 
mineralsa.gr
phorum.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: